Een kruidentuin op een historische plek

Tuin en winkel open in 2024

Van zaterdag 4 mei tot en met zaterdag 5 oktober op woensdag en zaterdag.Net buiten Maartensdijk (bij Utrecht), Dorpsweg 264A, ligt de historische moestuin van Landgoed Eyckenstein. Het is een plek met een rijke historie. Deze moestuin hoorde bij Hofstede Berkenstein, een landhuis dat in het bosje vóór de tuin op de hoogte van nummer 264 lag. Begin 1900 is het huis echter gesloopt en werd de moestuin ingelijfd bij Landgoed Eyckenstein. De moestuin heeft historische kassen die in 2015 zijn gerestaureerd.
Het voorste gedeelte van de moestuin is in gebruik door Luuk Schouten, biologisch groenteteler.

Het achterste deel heeft Agnes Looman in gebruik als kruidentuin voor haar biologische kruiden. Agnes is herboriste en kweekt op biologische wijze kruiden voor theemelanges, voor in de keuken en voor verwerking in de kruidenproducten.

Er is een kruidentuin, een bloemenpluktuin en een theetuin in de zomer. De tuin heeft een groot stuk grasveld deels onder de bomen, ingericht met stoeltjes. Heel geschikt voor workshops, feestjes en om neer te strijken met een kop thee. Het groen geschilderde huisje in de tuin is voor het verwerken van de kruiden, voor workshops en cursussen.

In de blauw-witte kraam, verder op het terrein vindt u kruidenplanten, kruidenthee, verse kruiden, zalven en bloemen. Er is altijd verse kruidenthee. En heeft u een vraag dan is de kruidenvrouw in de buurt.


Agneskruiden neemt deel aan de Biltsheerlijk fietsroutes, zie www.biltsheerlijk.nl/ fietsroutes.nl.
Vraag om folders of posters via info@biltsheerlijk.nl


kruidenlessen

In een kruidenles leert u de geneeskrachtige kruiden in theorie en praktijk kennen. De workshops zijn in Agnes kruidentuin. Info/boeking 0647608868 of mail info@agneskruiden.nl. U kunt elk van deze workshops ook op maat en op uw eigen locatie boeken.
Kijk voor meer informatie bij Agenda 2024 en Workshops en activiteiten op maat.

Kruiden

In de kruidentuin vindt u kruiden die het goed doen in ons klimaat, zoals tijm, pepermunt, lavendel, agrimonie, rode zonnehoed, goudsbloem, duizendblad, sint Janskruid, salie, Longkruid, slaapmutsje en vele andere geschikt voor thee. Er staan Lindebomen, rozenstruiken, hegjes van Meidoorn, framboos en zwarte bes. Alle gekweekt voor het blad. Vanaf april tot in oktober worden de kruiden geoogst en ter plekke gedroogd in de zonnedroogkast midden in de tuin. Deze zonnedroger gebruikt de warmte van de zon om de kruiden snel en goed te drogen. Met behoud van geur, kleur en smaak. Een deel van de tuin is ingericht met keukenkruiden, o.a. koriander, marjolein, rozemarijn, tijm, shiso, peterselie, selderie, roomse kervel, bieslook, salie.

Pluktuin en plantgoed

Een deel van de tuin is ingericht als pluktuin met biologische bloemen die prachtig in de vaas staan. De bloemen worden in het voorjaar gezaaid en later uitgeplant in de bloementuin. Vanaf juni is de bloementuin prachtig. Dan kunt u zelf uw boeket biologische bloemen samenstellen. Veel van de bloemen zijn eetbaar en goed te verwerken in gerechten.
Het hele seizoen is er plantgoed beschikbaar. Ook zaaigoed van diverse bloemen en kruiden is verkrijgbaar. Alle planten zijn biologisch gekweekt en zijn sterk


KIJK OOK EVEN NAAR DE VOLGENDE FILMPJES:

filmpje "eetbare bloemen 1"
filmpje "eetbare bloemen 2"

Copyright Agnes Kruiden 2024