Agenda seizoen 2019

Vanaf 30 maart winkel open op zaterdag 10.00-16.00 uur en woensdagmiddag 13.00-16.00 uur voor verkoop van plantgoed, zaaigoed, kruidenproducten.

2019 Jubileumjaar

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Agnes de biologische kruidentuin begon, in het achterste gedeelte van de Historische Moestuin van Landgoed Eyckenstein. En dat zal gevierd worden met extra activiteiten en themazaterdagen.

zaterdag 30 maart: Start van het seizoen

Met de eerste verkoop van biologisch kruidenplantgoed, zaaigoed en tuinaarde van Bio Kultura.
Tuin open van 10 tot 16 uur voor verkoop van plantgoed, zaaigoed.

Workshop 30 maart ‘Creëer je eigen eetbare bloemen- en kruidentuin’

Plaats: Agnes kruidentuin Dorpsweg 264 achter 13.00-16.00 uur. Gooi je bestaande tuin helemaal om, of maak een hoekje vrij voor je eigen eetbare bloementuin. Kruiden en bloemen zijn mooi, geurig, smakelijk en je hebt er het hele seizoen plezier van. Deze les door Agnes Looman geeft je handvatten om zelf je tuin tot een kruidig geheel te maken, zonder die helemaal op de schop te hoeven nemen. En met topstekken maken en diverse kruiden zaaien, die je mee neemt naar huis, ben je gelijk op weg. Je krijgt al het lesmateriaal met plantenschema’s en tips erbij.
Kosten € 35,-.

zaterdag 6 april

Nieuwe seizoen kruidenplanten 10.00-16.00 uur
Kom vroeg voor biologische planten voor uw tuin, plantgoed, zaaigoed en natuurlijk al het advies dat u nodig heeft om dit nieuwe seizoen goed te starten. Alle planten met zorg en biologisch gekweekt, dus zonder chemische bestanddelen en bestrijdingsmiddelen. Tijm, salie, citroenmelisse, rode zonnehoed, bergamotplant, wijnruit, bieslook, marokkaanse munt, hysop, lavendel, kleine pimpernel, enzovoort. Ook kleine struikjes zoals zwarte en rode bes, gele en rode framboos, dahliaknollen en zaden van bloemen en kruiden. Zakken met biologische tuinaarde van Bio Kultura. Ook voor biologische groenteplantjes kunt u terecht. En er is ook koffie en thee verkrijgbaar.

Zaterdag 13 april

Tuin open van 10 tot 16 uur voor verkoop van plantgoed, zaaigoed, kruidenproducten.
Workshop Ontwerp je eigen kruidentuin (Volksuniversiteit) 13.00-16.00 uur Hoe groot of klein je tuin ook is, je kunt er heel goed kruiden in kweken. Kruiden zijn mooi, geurig, vaak eetbaar en ze hebben ook nog een werking. Deze cursus geeft je handvatten om zelf je tuin tot een kruidig geheel te maken, zonder die helemaal op de schop te hoeven nemen. Pen en papier zijn handig en je krijgt het lesmateriaal met plantenschema’s en tips mee naar huis. Opgeven bij www.volksuniversiteithetgooi.nl .

Zaterdag 20 april (paaszaterdag)

Tuin open van 10.00-16.00 uur voor verkoop van plantgoed, zaaigoed, kruidenproducten,

Zaterdag 27 april

Tuin open van 10.00-16.00 uur voor verkoop van plantgoed, zaaigoed, kruidenproducten.
Themadag natuurlijke materialen.
Workshop ‘Maak een libelle van wilgentenen’, start 13.00 uur en 14.30 uur. U gaat met een prachtig duurzaam insect naar huis. Docent is Ellen Brandligt.
Kosten € 5,-. Opgeven bij de kraam op de dag zelf.


Zaterdag 4 mei

Tuin open van 10.00-16.00 uur voor verkoop van plantgoed, zaaigoed, kruidenproducten.

Workshop dag ‘Fit met voorjaarskruiden’ van 13.00-15.30 uur
Van tevoren opgeven voor de workshop is noodzakelijk. De kruiden in het voorjaar hebben veel kracht en helpen je bij de voorjaarsreiniging. In deze workshop pluk je kruiden in de kruidentuin en maak je een eigen kruiden lentekuur voor reiniging en weerstandverhoging. Daar heb je de hele zomer plezier van. En je maakt een geurige voorjaarscrčme.
Kosten € 35,-. Leden van VELT betalen € 30,-.
Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl.

Zaterdag 11 mei Feest op de Kruidentuin 10.00-16.00 uur

Er is veel te zien, te doen en te genieten. Dat begint zodra u door de poort de tuin binnengaat. Daar staat de groentekraam van Luuk en Jasper met weer volop prachtige biologische groente. (En u kunt daar ook nog steeds intekenen voor een zelfoogst-groenten-abonnement)
En dan ziet u rechts in het verlengde van de Orchideeënkas de gerestaureerde platte kas. De glazen ramen zijn gereed en prachtig om te zien. Met een hevel kunnen ze worden verplaatst.
En door naar achteren vertelt Jacob Beeker u van alles over Boerderij Eyckenstein. Bij Bonbon Margot kun je Mandala’s versieren (voor Moederdag), Groei en Bloei afdeling Bilthoven geeft u tips voor de bloementuin.
Voor en achter in de tuin zijn zitjes en er is rabarbertaart, gebak en muffins met lentekruiden, koffie en kruidenthee van verse munt en lentekruiden. U kunt de lege plekken in uw tuin aanvullen met biologische kruidenplanten van Agnes.

Feestprogramma

12.30 uur Officiële inwerkingstelling van de onlangs gerestaureerde platte kas door Otto van Boetzelaer.
13.30 uur Agnes Kruiden 10 jaar, aandacht voor en een toast uitbrengen op dit jubileum door Otto van Boetzelaer.
Vanaf 14 uur Chocolade-mandala’s versieren met Bonbon Margot.
14.30 uur rondleiding Kruidentuin door Ellen Brandligt.

zaterdag 18 mei

Verkoop van kruidenthee, kruidenproducten en plantgoed Van 10.00-16.00 uur is de theetuin open. Zaai-dag van 10.00-16.00 uur. Met diverse activiteiten o.a. je eigen kruiden in een potje zaaien voor thuis, leuk voor volwassenen en kinderen.

zaterdag 25 mei

Verkoop van kruidenthee, kruidenproducten en plantgoed Tuin open van 10.00-16.00 uur voor verkoop van plantgoed, zaaigoed, kruidenproducten.


Zaterdag 1 juni: Gezondheidsdag in Agnes Kruidentuin

Vanaf 12.00 uur: voetmassage door Lia de Groot (opgeven kan ter plekke). Voedingsadviezen bij glutenvrij dieet door ervaren voedingskundige
13.30 uur openbare yogales door Inez van de Linden
14.30 uur rondleiding kruidentuin ‘EHBO-kruiden’ door Agnes Looman

Zaterdag 8 juni

Open Dag van de Biltse fietsroutes. Spring op de fiets en kom langs bij ons maar ook bij de andere bedrijven langs de route. Kijk op www.biltsheerlijk.nl/fietsroutes.
Daar ziet u welke bedrijven allemaal op de route liggen. Kom bij Agnes een glas heerlijke verse thee drinken met vers gebak of een muffin. En kijk wat er allemaal te doen is.

Van 10.00-16.00 uur verkoop van kruidenthee, kruidenproducten en plantgoed.
Van 10.00-16.00 uur Theetuin en bloemenpluktuin open.

Zaterdag 15 juni: Open Dag met Stichting Slow Food

Slow Food Utrecht kookt met producten van de markt met o.a. groenten, kruiden en het heerlijke jerseyvlees van Boerderij Eyckenstein.
Dirk en Anne de Vries met paddestoelen, Kees Knoflook met wormenhotel en knoflook.
Bonbon Margot met speciale soorten koffie om in de theetuin te drinken en bonbons.
Tineke van Natuurjuweel met Duurzame materialen.

13.00 uur: bijenrondleiding door Monique Quadackers van Imkerij De Gagel. Monique vertelt aan de hand van de bijen in de tuin welke soorten er zijn en hoe ze leven en hoe je ze kunt herkennen.

14.00 uur rondleiding door de kruidentuin over eetbare planten.
Proeverij kombucha, een hippe drank die je zelf kunt maken.
Ook legt Slow Food uit wat de stichting wil betekenen.

Zaterdag 22 juni

10.00-16.00 uur verkoop van kruidenthee, kruidenproducten en plantgoed.
Theetuin open, bloemenpluktuin open.

zaterdag 29 juni

Verkoop van kruidenthee, kruidenproducten en plantgoed. Theetuin open, bloemenpluktuin open

13.00-15.30 uur: Workshop - zelf kruidenremedies maken

Opgeven van tevoren. Er zijn veel kruidenrecepten die snel werken en die je zelf kunt maken. In deze workshop leer je de kruiden kennen, oogsten en maak je 3 producten: een tinctuur, een maceraat (kruid op olie) en een kruidenzalf.
Kosten 35,-. Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl


Zaterdag 6 juli

19.30 uur in Agnes Kruiden/Tuinderij Eyckenstein

Dorpstraat 264, Maartensdijk
Toegang € 10,- incl. 1 consumptie

CONCERT
‘in het groen’

t.g.v. 10 jaar Agnes Kruiden
MARIKE TUIN & JAN INSINGER cello
muziek van BACH, VIVALDI, BARRIČRE en WESTRA

Om 19 uur ontvangst met een glaasje, dat bij de prijs inbegrepen is.
Het concert start 19.30 uur en duurt ongeveer een uur.
De toegangsgelden zijn geheel voor de musici. Reserveren hoeft niet, maar kan wel via info@agneskruiden.nl of bel Agnes tel: 0647608868.
U kunt pinnen!zaterdag 6 juli : Concert in de kruidentuin

Aanvang 19.30 uur met Duo voor 2 celli door Marike Tuin & Jan Insinger
Houdt deze avond vrij. Meer info volgt.

10.00-16.00 uur verkoop van kruidenthee, kruidenproducten en plantgoed.
Theetuin open, bloemenpluktuin open.

Zaterdag: 13 juli Open dag

Van 10.00-16.00 uur met vele activiteiten o.a. tweede hands boekenmarkt groene boeken, korte workshops, lesjes, kinderactiviteiten, enz.

Zaterdag 10 augustus workshop: Koken met keukenkruiden

Van 13.00-15.30 uur, een praktische workshop voor als je zelf actief met de kruiden bezig wilt gaan. De verse kruiden uit de kruidentuin zijn de basis voor je producten. Je leert van alles over de mogelijkheden en maakt een kruidenazijn, kruidenolie, kruidenzout.
Kosten € 35,-. Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl.

Zaterdag 14 september: keukenkruiden-dag van 10.00–16.00 uur

14.00 uur een rondleiding in de kruidentuin met als thema ‘keukenkruiden en meer’. De pluktuin staat nog vol geurige en kleurige bloemen om uw eigen bos bloemen samen te stellen en zelf te plukken.
Theetuin open met verse kruidenthee en kruidig gebak van eigen keuken. Verkoop van kruidenplanten, eenjarige bloemen en zaaigoed in de kruidentuin.

Zaterdag 5 oktober: workshop: kruidenremedies maken

De laatste workshop van dit seizoen! Van 13.00-15.30 uur. Er zijn veel kruidenrecepten die snel werken en die je zelf kunt maken. In deze workshop leer je de kruiden kennen, oogsten en maak je een tinctuur, een maceraat en een zalf. Kosten 35,-. Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl.
Vrijwilligers zijn altijd welkom

Als je zin en tijd heeft, bel Agnes en maak een afspraak om een keer mee te werken om te kijken of het iets voor je is. Ontspannen plukken tussen de kruiden, op maandags, vrijdags of zaterdags.
Bel 0647608868 of mail Agnes (info@agneskruiden.nl).KIJK EVEN NAAR DE VOLGENDE FILMPJES:
filmpje "eetbare bloemen 1"
filmpje "eetbare bloemen 2"
Copyright Agnes Kruiden 2018