Agenda seizoen 2018

Openingstijden

Vanaf 7 april op de zaterdagmiddag van 12.00-16.00 uur.
Tot 12 mei alleen op zaterdag open.
Vanaf 12 mei op woensdag van 13.00-16.00 uur en zaterdag 10.00-16.00 uur.

zaterdag 31 maart 2018

Begin het tuinseizoen goed met de workshop ‘Creëer je eigen eetbare bloemen/kruidentuin’
Plaats: Agnes kruidentuin Dorpsweg 264 achter 13.00-15.30 uur

Gooi je bestaande tuin helemaal om, of maak een hoekje vrij voor je eigen eetbare bloementuin. Kruiden en bloemen zijn mooi, geurig, smakelijk en je hebt er het hele seizoen plezier van. Deze les door Agnes Looman geeft je handvatten om zelf je tuin tot een kruidig geheel te maken, zonder die helemaal op de schop te hoeven nemen. En met topstekken maken en diverse kruiden zaaien, die je mee neemt naar huis, ben je gelijk op weg. Je krijgt al het lesmateriaal met plantenschema’s en tips erbij. Pen en papier zijn handig om mee te nemen.
Kosten € 35,-.


zaterdag 7 april 2018: Nieuwe seizoen kruidenplanten verkoop

Van 12.00-16.00 uur in Agnes Kruidentuin
Verkoop van kruidenplanten, plantgoed, zaaigoed en natuurlijk al het advies dat u nodig heeft om dit nieuwe seizoen goed te starten. Alles biologisch gekweekt, dus zonder chemische bestanddelen en bestrijdingsmiddelen. Rode zonnehoed, bergamotplant, salie, citroenmelisse, dropplant, echte tijm, bieslook, Marokkaanse munt, hysop, lavendel, kleine pimpernel. Ook klein fruit zoals zwarte en rode bes, aardbei, enz. En verder dahliaknollen en zaden van bloemen en kruiden. Zakken met potaarde van BioKultura zolang de voorraad strekt.
Tot 12 mei is Agnes kruidentuin elke zaterdag van 12.00-15.00 uur open. Vanaf 12 mei is de tuin ook op woensdag weer open.

Zaterdag 5 mei Workshop ‘Fit met voorjaarskruiden’

Van 13.00-15.30 uur.
De kruiden in het voorjaar hebben veel kracht en helpen je bij de voorjaarsreiniging. In deze workshop pluk je kruiden in de kruidentuin en maak je een eigen lentekuur voor reiniging en weerstandverhoging. Daar heb je de hele zomer plezier van. En je maakt een geurige voorjaarscrème.
Kosten € 35,-. Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl

Zaterdag 12 mei Opening van het seizoen samen met Tuinderij Eyckenstein

De dag vóór Moederdag, van 10.00-16.00 uur.
Met de eerste oogst van het seizoen aan verse kruiden, groenten, planten en bloemen.
Speciale Moederdag - kinderactiviteiten:
Chocolade-mandala’s versieren met Bonbon Margot om 11.30, 13.00 en 14.30 uur.
Moederdagzeepjes gieten om 11.30 en 13.30 uur.
Lentesoep maken met Caroline 11.00 uur.
Om 13.00 uur> rondleiding door Luuk schouten over de Tuinderij met info over de historische kassen en zeldzame groentegewassen.
14.00 uur rondleiding door de Kruidentuin ‘de kracht van voorjaarskruiden’ door Agnes Looman.
Groei en Bloei afdeling De Bilt staat bij ons met een kraam vol informatie over groene tuinzaken.
Met de bijenvolken van Walter den Hollander en de jonge stiertjes van Boerderij Eyckenstein aan de ingang van de tuin.
En met heerlijk homemade gebak o.a. appeltaart en kruidig gebak, koffie en (kruiden)thee en verse kruiden die je zelf mag plukken.
Met volle kramen biologische groenten, kruiden, plantgoed, zaden, theemixen, zalfjes, kruidenazijn en nog veel meer.

Zaterdag 2 juni: Velt ecologische open dag

Van 10.00-16.00 uur.
Agnes Kruidentuin doet mee met de open dagen van Velt.
14.00 uur rondleiding door Agnes ‘kruiden en bloemen voor in de keuken’
Velt is dé vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in tuin of keuken. Bij Velt leer je hoe je op een ecologische manier lekkere groenten kweekt, je ontdekt er ook alles over prachtige ecotuinen, over dier- en milieuvriendelijk kippen houden en over heerlijke gerechten vol vers geoogste seizoengroenten. Er zijn boeken te koop en u kunt ter plekke lid worden van Velt. De winkeltjes zijn open voor alles wat u nodig heeft.

Zaterdag 9 juni Workshop Bonbons met kruiden

Van 10.00 tot 12.00 uur in de kruidentuin door Margot, de bonbonmaker uit De Bilt en Agnes, de kruidenteler. Bonbons van Margot zijn heerlijk, en ze worden nog lekkerder als je er kruiden aan toevoegt.
Programma: Kruiden/eetbare bloemetjes verzamelen waar we vervolgens mee aan de slag kunnen gaan. U leert een chocoladebakje maken, een ganache waarin een kruid wordt meegetrokken, een chocoladedip met nootjes/vijgjes/tijm/gekonfijte Citrus schilletjes, energieballetjes rollen van een kokosmengsel, dit versieren met bloemetjes, Mandala's versieren met nootjes/kruiden. Het resultaat is prachtig en buitengewoon lekker.
Prijs € 45,- Meer info of boeking tel 0647608868 of info@agneskruiden.nl. Geef u snel op want vol is vol.

Zaterdag 16 juni Open dag - samen met Tuinderij Eyckenstein

Van 10.00-16.00 uur.
Kom heerlijk genieten in de kruidentuin en groentetuin vol geurige kruiden, groenten en bloemen. De pluktuin is alweer vol prachtige snijbloemen. Pluk je bos bloemen op kleur. Theetuin open met verse kruidenthee en kruidig gebak van eigen keuken. Verkoop van kruidenplanten, eenjarige bloemen en zaaigoed in de kruidentuin.

Vanaf 10.30 uur Voetmassage, door Lia de Groot.
Om 13.00 uur Kinderactiviteit bloemschikken in de pluktuin. Kosten van deze activiteit: € 5,00.
Om 14.00 uur Rondleiding door de kruidentuin ‘over kruiden en eetbare bloemen’.

zaterdag 30 juni: Workshop: zelf kruidenremedies maken

Van 13.00-15.30 uur
Er zijn veel kruidenrecepten die snel werken en die je zelf kunt maken. In deze workshop leer je de kruiden kennen, oogsten en maak je 3 producten: een tinctuur, een maceraat (kruid op olie) en een kruidenzalf. Kosten € 35,00. Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl.


Zaterdag 14 juli: Open dag in de Agnes kruidentuin

Van 10.00-16.00 uur.
Zaterdag 14 juli staat de Open Dag in Agnes Kruidentuin in het teken van kruiden en wat je ermee kunt doen. En dat is heel veel. Kruiden om mee te koken, theekruiden, kruiden voor je gezondheid.
Het is een inloop dag waar u aan korte workshops deel kunt nemen, en er is een proeverij van o.a. shisopesto. Er zijn diverse korte workshops, o.a. kruidenzout maken met verse kruiden die je plukt in de tuin, kruidenazijn maken waarin kruidenvrouw Bepje leert wat voor kruiden daarvoor geschikt zijn, een bloementheeworkshop waar je met een bakje en een schaar je eigen bloementhee proeft en plukt.
Om 14 uur geeft kruidenvrouw Ellen u een rondleiding langs alle mooie hoeken van de kruidentuin met veel informatie over de kruiden.

En natuurlijk is er in de theetuin weer heerlijk gebak, o.a. de beroemde dropplant-muffins van Thomas. wilt u ook kruiden in uw tuin, dan krijgt u deskundig advies hierover en gaat u met de planten naar huis waar u echt iets aan heeft. N.b. U kunt bij ons pinnen!

Programma:
11.00 uur: kruidenazijn maken
12.00 uur: kruidenzout maken met verse kruiden
13.00 uur: eetbare bloemen plukken en proeven
14.00 uur: rondleiding door de kruidentuin
15.00 uur: kruidendrankjes maken


Let op: Op deze open dag kunt u natuurlijk vòòr in de tuin bij de biologische groentekraam van Tuinderij Eyckenstein www.tuinderijeyckenstein.nl terecht voor uw biologische groenten, vers geoogst en van prachtige kwaliteit.(onder voorbehoud) Zaterdag 28 juli workshop verven met kruiden of kruidenrondleiding met zoete en hartige kruidenhapjes en recepten toe

(onder voorbehoud) Van 14.00-16.30 uur
Onder leiding van een van de kruidenvrouwen gaat u de tuin door en plukt allerlei eetbare kruidjes en bloemen. Daar maakt u later de hapjes mee. De zoete koekjes bij de thee zijn al voor u gebakken. Deelname € 20,-.
Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl.zaterdag 11 augustus workshop: Koken met keukenkruiden

Van 13.00-15.30 uur
Een praktische workshop voor als je zelf actief met de kruiden bezig wilt gaan. De verse kruiden uit de kruidentuin zijn de basis voor je producten. Je maakt achtereenvolgens kruidenazijn, kruidenolie, kruidenzout.
Kosten € 35,-.
Opgeven bij Agnes Looman 0647608868 of info@agneskruiden.nl.

Zaterdag 1 september Workshop Bonbons met kruiden

Van 10.00-12.30 uur in de kruidentuin door Margot, de bonbonmaker uit De Bilt en Agnes, de kruidenteler. Bonbons van Margot zijn heerlijk, en ze worden nog lekkerder als je er kruiden aan toevoegt.

Programma:
Kruiden/eetbare bloemetjes verzamelen waar we vervolgens mee aan de slag kunnen gaan. U leert een chocoladebakje maken, een ganache waarin een kruid wordt meegetrokken, een chocoladedip met nootjes/vijgjes/tijm/gekonfijte Citrus schilletjes, energieballetjes rollen van een kokosmengsel, dit versieren met bloemetjes, Mandala's versieren met nootjes/kruiden. Het resultaat is prachtig en buitengewoon lekker.
Prijs € 35,-. Meer info/opgeven tel 0647608868 of info@agneskruiden.nl.

zaterdag 8 september: Monumentendag op Landgoed Eyckenstein

Maak kennis met de Bio-boeren en de Springertuin op landgoed Eyckenstein. Voor het eerst dit jaar kunt u Landgoed Eyckenstein in al zijn variaties doorkruizen. Met rondleiding door Agnes Kruidentuim en Tuinderij Eyckenstein, een wandeling door de Springertuin bij landhuis Eyckenstein die speciaal voor deze excursie toegankelijk is, en we eindigen bij Boerderij Eyckenstein. Alle winkels zijn open op deze dag.

13 uur Start in Agnes Kruidentuin: ontvangst met verse kruidenthee of koffie gevolgd door een rondleiding door Agnes Looman, de kruidenkweker. Zij deelt met u de geheimen van de kruiden/bloementuin en de werking van de zonnedroogkast.
14 uur rondleiding in tuinderij Eyckenstein.
Groenteteler Luuk Schouten vertelt u de bijzonderheden van de historische moestuin o.a. de gerestaureerde kassen.
Om 14.30 uur gaat de excursie door de normaal niet toegankelijke Springertuin van Landhuis Eyckenstein. De excursie komt uit bij Boerderij Eyckenstein, de jerseystiertjes boerderij waar u wordt rondgeleid door Linda of Jacob Beeker. In hun landgoedwinkel is een breed assortiment biologische producten verkrijgbaar. De excursie eindigt hier met een kop thee of koffie.

Kosten inclusief consumpties en alle rondleidingen € 20,00 . Boek snel want vol is vol. Geef u op per email: www.Info@agneskruiden.nl of bel Agnes Looman 0647608868.


Zaterdag 15 september: Pompoendag

Van 10.00–16.00 uur
14.00 uur een rondleiding in de kruidentuin met als thema ‘keukenkruiden en meer’. De pluktuin staat nog vol geurige en kleurige bloemen om uw eigen bos bloemen samen te stellen en zelf te plukken.
Theetuin open met verse kruidenthee en kruidig gebak van eigen keuken.
Verkoop van kruidenplanten, eenjarige bloemen en zaaigoed in de kruidentuin.

Zaterdag 6 oktober: Laatste workshop van dit seizoen: Kruidenremedies maken

Van 13.00-15.30 uur.
Er zijn veel kruidenrecepten die snel werken en die je zelf kunt maken. In deze workshop leer je de kruiden kennen, oogsten en maak je 3 producten: een zalf, een tinctuur en een maceraat.
Kosten 35,-.
Meer info of boeking tel 0647608868 of mail naar info@agneskruiden.nl.


Zaterdag 13 oktober: vrijwilligersuitje Agnes in de oranjerie.

Vrijwilligers zijn altijd welkom

Als je zin en tijd heeft, bel Agnes en maak een afspraak om een keer mee te werken om te kijken of het iets voor je is. Ontspannen plukken tussen de kruiden, op maandags, vrijdags of zaterdags.
Bel 0647608868 of mail Agnes (info@agneskruiden.nl).KIJK EVEN NAAR DE VOLGENDE FILMPJES:
filmpje "eetbare bloemen 1"
filmpje "eetbare bloemen 2"
Copyright Agnes Kruiden 2018